2024. április 18.

Kincsesbánya a Bakony keleti kapuja

Ha Székesfehérvárról, a 8-as útról a „fehérkeresztnél” elfordulunk jobbra Iszkaszentgyörgyöt érintve, elérjük Kincsesbánya területét. Iszkaszentgyörgy határában lévő Kőkapu éles kanyarulatát elhagyva, egy gyönyörű árnyas gesztenyesoron keresztül halad az út, melynek jobb oldalon található a Duzzogó. Egy része településünkhöz tartozik (ezen keresztül vezet az országos zöld túraútvonal), mely korábban  az Iszkaszentgyörgyi kastély parkja volt. Nemcsak ezért nevezetes, ősszel az egész terület lila a fokozottan védett őszi kikericstől, tavasszal beborítja a rendkívül szép, nagyszirmú ibolya, és a kucsmagomba kedvelt élőhelye is. Gyönyörű pihenő és kirándulóhely.
 
Tovább haladva láthatjuk baloldalon a takaros kis présházakkal és szőlőkkel teli hegyoldalt, Somosmált. Parlagon keresztül vezet a piros túraútvonal a felette zöldellő fenyvesig. Ennek egy része már Kincsesi terület.Itt találkozik a piros túraútvonal a zölddel. Jelenleg a piros jelzésű útvonal a hegygerincen halad egészen a Szeg-hegyig /241 m/. Ez egy gyönyörű karsztbokorerdőt ölel körül, napfényes tisztásokkal, szép fákkal, mohákkal, őshonos növényekkel.
 
Tavasszal ezeken a helyeken virul a törpe nőszirom, a fekete kökörcsin, a fürtös gyöngyike, az ibolya, a tavaszi hérics. Az utakat sombokrok szegélyezik, amelyekről ősszel zamatos, finom gyümölcsöt szemezgethet a turista. De van itt erdei szamóca, csipkebogyó, kökény és galagonya.
 
A molyhos tölgyek összenőtt facsoportjait belepi a moha, mint valami zöld bársony dívány, hívogatja pihenésre az arra járót. Tavasszal a kőris virágillata tölti be a nagy ezerjófűvel tarkított erdőt.
 
Ősszel a megsárguló kőris, az aranybarna tölgy és a tűzpiros cserszömörce a kibukkanó fehér és szürke kövekkel festői képet alkot. Télen kitűnő szánkózó helyeket lehet itt találni.
    
Itt szeretnénk pihenésre alkalmas állomásokat kialakítani, javasolnánk, hogy ezen a helyen találkozzon a zöld és piros jelzésű út, innen vezessen fel a Szeg – hegyre, ahol egy kilátót építenénk a régi helyére. Ettől a kilátótól ismét együtt haladhatna a zöld, piros jelzés.
 
Áthaladva Kincsesbánya felett a Vontató – hegy ÉNy-i oldalán, a KP út eljut a Fehérvárcsurgói – víztározó Kincsesbányához tartozó partszakaszára.
 
A Vaskapu – hegyen olyan fokozottan védett mohák találhatók, amelyek ma már nagyon ritkák az ország területén.A felszín feletti vízkészlet jelentős részét a Gaja-patak képezi, amelynek ősi ága táplálja a településtől 2 km-re található Fehérvárcsurgói víztárolót. Ennek területe a vízborítástól függően 65-150 ha, befogadóképessége 2-5 millió m3. A tároló jelenleg vízgazdálkodási célokat szolgál, északi-északnyugati irányban erdő övezi, amelyen (természetes módon kialakult) ösvények vannak, amit a kirándulók sétáló utakként használnak.
Oldal nyomtatsa

Köszönjük, hogy ellátogatott honlapunkra.